Samarbeten
Patientföreningar och närståendeföreningar vid psykisk ohälsa och beroende
Här finns en lista med föreningar och organisationer som ger stöd i hela landet genom exempelvis information och stödsamtal.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Övrigt
Patientföreningar
I Skåne finns flera föreningar för patienter och närstående. De är till för att du ska kunna träffa andra i liknande situationer.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Övrigt
Lunds kommun, Öppen mottagning hos socialtjänsten
Svårt att hitta rätt inom socialtjänsten? Du som bor i Lunds kommun är välkommen till vår öppna mottagning varje tisdag mellan klockan 13-14.30 på Kristallen, Brotorget 1 i Lund. Du som bor i Lunds kommun kan få hjälp med rådgivning om vilken hjälp och stöd du kan få av socialtjänsten att fylla i ansökan om försörjningsstöd en personlig ansökan om insatser via socialtjänsten.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Övrigt
IM LUND
Verksamheterna i Lund drivs av volontärer som genom sitt engagemang bidrar till ett bättre samhälle både lokalt och globalt. Vi arbetar med social inkludering genom språkfika, digital språk-vän, läxhjälp på två skolor (Östra Torn och Fågelskolan) och digitalt samt hantverksgrupper. IMs lokalförening i Lund har även startat Vänskapa Unga och Vänskapa Familj där etablerade familjer träffar nyanlända unga och familjer. I anslutning till denna verksamhet bedrivs även läxhjälp för kvinnor som läser på SFI.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ny i Sverige
Refugee Line, MiND
För dig som flytt krig, konflikt eller katastrof och befinner dig i Sverige. Med oss kan du tala om hur du mår och få stöd att må bättre.
Du når oss på telefon 020-150 110 söndag till torsdag klockan 18–21. Om du ringer från en utländsk mobiloperatör kan du ringa +46 10 140 01 10. Linjen erbjuder stöd på ukrainska söndag, måndag och torsdag och på engelska tisdag och onsdag.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ny i Sverige
Hjälp i asylfrågor, Röda korset
Hjälp i asysfrågor via telefon eller mail.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ny i Sverige
Röda korset Lund
Anordnar aktiviteter såsom språkgrupper och cykelskola, liksom erbjuder bla anhörigstöd.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ny i Sverige
Lunds kommuns Barn i start – för ensamkommande barn och familjer
I Lund har vi gruppträffar för barn, ungdomar och familjer som är nya i Sverige. Verksamheten heter ”Barn i väntan” och ”Barn i start” och är ett samarbete mellan Lunds kommun och Svenska kyrkan. Det är en verksamhet som är politiskt och religiöst neutralt. Verksamheten är till för ensamkommande barn och familjer. Det gäller både för dig som är asylsökande och dig som har fått uppehållstillstånd. Den syftar till att hjälpa både barn och vuxna till en bra start i det nya landet.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 99 49
Ny i Sverige
Maskrosbarn
Du som är ungdom och mellan 13-19 år kan få stöd hos Maskrosbarn. Hos oss möter du trygga vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. Stöd via chatt, digitala samtal, coach eller fysiska besök på Maskrosbarns mottagningar. För fysiska stödsamtal i Malmö.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
070-025 00 25
Anhörig
Trygga barnen-för dig upp till 25 år som växer upp i en familj med missbruk
Du kan vända dig till Trygga Barnen via telefon på dagtid alla dagar i veckan 070 477 79 10. Ibland sitter vi i möten eller stödsamtal och då kan det dröja lite innan vi har möjlighet att svara. Du kan även sms:a eller maila oss. Du kan alltid skriva till oss, när du vill, vilken tid på dygnet det än är. Vi lovar att vi svarar så fort vi kan. Vi har tystnadslöfte och du kan vara anonym om du vill.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Vår chatt via Snapchat har öppet onsdag, fredag, lördag och söndag kl. 19:00-23:00. Användarnamn: tryggabarnen
Anhörig
SPES anhörigföreningen för suicidprevention och efterlevandestöd
Fysiska samtalsträffar, stödchatt och stödlinje.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
020-18 18 00
Anhörig
Anhöriglinjen
Vill du prata med en medmänniska? Har du frågor om dina rättigheter? Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns till för dig. Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av volontärer med stor erfarenhet.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
0200-239 500.
Anhörig
FRISK och FRI- Anhörig till person med ätstörning
De personer som bemannar våra olika stödkanaler utgår från den egna erfarenheten av ätstörningar. Vi lyssnar och delar med oss av våra egna lärdomar från vår tid som drabbade eller som närstående.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Anhörig
Anhörig till person med beroendeproblematik Lund
Vår socialtjänst anordnar anhöriggrupper för dig som är anhörig till en person som har missbruks- eller beroendeproblematik och i behov av stöd, enligt metoden CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). Gruppen vänder sig till dig som är bosatt i Lunds kommun och du deltar kostnadsfritt. Om den anhörige är under 25 år kan du delta i grupper hos Mariamottagningen Mellersta Skåne, som vänder sig till dig som är bosatt i Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lund och Lomma.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Anhörig
Anhörigcentrum
Vårdar eller stöttar du någon i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättning? Då finns det flera typer av stöd du kan få. Anhörigstödjarna erbjuder medmänskliga samtal för dig som anhörig. Samtalet sker på Anhörigcenter, via telefon eller digitalt via Teams. Anhörigstödjarna kan hjälpa dig att ta reda på olika saker som du undrar över. De kan hjälpa dig att ta reda på vart du ska vända dig eller vem du ska kontakta.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 82 40
Anhörig
Försörjningsstöd/Ekonomiskt bistånd
Försörjningsstöd är ett stöd för dig som inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj. Syftet är att ge dig tillfällig hjälp med din ekonomi och förutsättningar för att få ett arbete, så att du kan bli självförsörjande så snabbt som möjligt.
I Lunds kommun: Om det är första gången du söker försörjningsstöd, eller om det var mer än fyra månader sedan du senast sökte, behöver vi först prata med dig per telefon.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 70 10
Sysselsättning/försörjning
Insam, Lunds kommun
Personer som nyligen flyttat till Sverige och som till följd av PTSD och migrationsrelaterad ohälsa har svårt att delta i svenska för invandrare (SFI) har möjlighet att få studera i en mindre grupp och lugnare miljö. På Insam är undervisningen anpassad med tydliga rutiner, kortare lektioner och fler pauser. Parallellt med utbildningen erbjuds deltagarna hjälp att förbättra sin hälsa och att närma sig arbetslivet. Hos Insam arbetar SFI-lärare tillsammans med hälsocoach, arbetsmarknadskonsulent och arbetsförmedlare, för att ge bästa möjliga stöd!
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Sysselsättning/försörjning
Arbetscentrum, Lunds kommun
Du som har en psykisk funktionsnedsättning, är över 18 år och vill hitta jobb, studier eller något att göra kan få hjälp av oss på socialförvaltningen. Arbetscentrum erbjuder personer med psykisk funktionsnedsättning en meningsfull sysselsättning. Arbetscentrum är en sysselsättning utan krav på att gå vidare ut i arbete, som anpassas till dina behov. Ditt deltagande anpassas utifrån dina förutsättningar och kan variera mellan allt från någon timme i veckan till flera timmar per dag.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 70 10
Sysselsättning/försörjning
Exa(k)t, Lunds fontänhus
Lunds Fontänhus arbetsinriktade enhet Exa(k)t arbetar med individanpassat stöd till arbete, riktat till dig mer erfarenhet av psykisk ohälsa. IPS – individual placement and suppport IPS (Individual Placement and Support) är den evidensbaserad metod som vi använder.
Kontaktperson
Anne Schildt Peo Lindholm
Epost
Telefonnr
076-324 65 03 076-0281579
Sysselsättning/försörjning
IPS, Lunds kommun
Du som har en psykisk funktionsnedsättning, är över 18 år och vill hitta jobb, studier eller något att göra kan få hjälp av oss på socialförvaltningen. Våra arbetsspecialister hjälper dig på dina villkor och utgår från dina behov, intressen och förmågor när ni tillsammans gör upp en plan – enligt IPS-metoden (individuell placering med stöd).
För att ha rätt till dessa stödinsatser ska du:
Vilja arbeta eller studera inom en snar framtid, vara i arbetsför ålder, bo i Lunds kommun samt ha en psykisk funktionsnedsättning och en kontakt inom psykiatrin
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 70 10
Sysselsättning/försörjning
Kompetenstrappan, Lunds kommun
Om du idag står långt från arbetsmarknaden och är intresserad av ett arbete där du kan göra skillnad i andra människors liv så kan kompetenstrappan vara rätt för dig. Inom Kompetenstrappan erbjuds du personligt stöd, individuellt anpassad utbildning och praktik så att du på bästa sätt rustas för ett arbete inom vård- och omsorg.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Sysselsättning/försörjning
USB, Lunds kommun
För dig som är mellan 16-29 år och har en önskan om att börja arbeta eller att börja studera, men som till följd av exempelvis psykisk ohälsa eller en funktionsvariation har svårt att ta det steget. Tillsammans arbetar vi motiverande, inspirerande och helhjärtat utifrån dina förutsättningar, dina styrkor och din livssituation för att ta dig närmare arbete eller studier.
Kontaktperson
Jakob Svensson
Epost
Telefonnr
Sysselsättning/försörjning
IM Lund Läxhjälp
På IMs läxhjälp får du träffa någon som frivilligt hjälper till med dina studier. Digital läxhjälp via chat och videosamtal riktad mot elever på högstadiet samt språkintroduktionsklasser.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Student
Läxhjälp Online, Röda korset
Våra frivilliga hjälper dig som går i grundskolan och gymnasiet med läxorna. Vi finns här på chatt, audio- eller videosamtal, fyra gånger i veckan. Självklart helt gratis.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Student
Lunds vägledningscentrum
Vi erbjuder kostnadsfri och oberoende studie- och yrkesvägledning och vänder oss till dig som är 20 år och äldre och är folkbokförd i Lunds kommun.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-359 50 00
Student
Kuratorerna på LTH
LTH:s kuratorer är socionomer och finns till för dig som är student på LTH och i behov av stöd och råd, det behöver inte vara studierelaterat. Kostnadsfritt. Digitala eller fysiska besök. Vanligtvis väntetid på 2-6 veckor, men väntetiderna varierar över läsåret. Ta kontakt via telefon eller e-post, se hemsidan för kontaktuppgift för kurator för respektive program.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Student
Studentprästerna
Studentprästerna finns till för studenter och personal vid Lunds universitet som en särskild resurs med kunskap i krisstöd. De ingår i flera av universitetets kris- och beredskapsgrupper, som samordnar insatserna vid kriser och olyckor. De hjälper även till med sorgebearbetning och krishantering vid behov, samt deltar i och anordnar minnesstunder.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-71 87 35
Student
NA, Anonyma narkomaner
Stöd vid drogbesvär.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Beroende/skadligt bruk
AA, Anonyma alkoholister
Stöd vid problematiskt drickande.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Beroende/skadligt bruk
Spelberoendes riksförbund Malmö- stöd för spelande och anhöriga
Stöd vid problematiskt datorspelande (tar emot unga från 16 år och uppåt. Kostnadsfritt) samt stöd vid spelberoende/spel om pengar. Digitala och fysiska kontakter.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
040-21 10 81
Beroende/skadligt bruk
Stödlinjen
För personer som känner oro över sitt eller anhörigs spelvanor (spel om pengar).
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
020-81 91 00
Beroende/skadligt bruk
Vuxenpsykiatrimottagning beroende Lund
För personer som behöver vård för en psykiatrisk sjukdom eller diagnos och samtidigt är beroende av alkohol, narkotika och/eller läkemedel. Remiss eller egen vårdbegäran.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-17 43 08
Beroende/skadligt bruk
Företagshälsovården
Du kan oftast få hjälp via företagshälsovården om du har en anställning. En del arbetsgivare behöver i så fall känna till behandlingen. Det kan gå att få kortare behandlingar utan att någon behöver veta. Det kan vara olika vad som gäller vid olika arbetsplatser. Personalen på företagshälsovården kan berätta mer vad som gäller. Företagshälsovården ger oftast ungefär samma hjälp som vårdcentralen. Du kan få hjälp av läkare och göra en hälsokontroll. Du kan få hjälp med motivationshöjande behandling, KBT och läkemedel. Läkaren kan ge en remiss så att du får komma till en beroendemottagning eller liknande, om det behövs.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Beroende/skadligt bruk
Lunds kommuns mottagningsenhet
Du som är över 25 år och har missbruksproblem eller andra typer av psykosociala problem kan ansöka om stöd hos socialtjänsten. Du börjar med att vända dig till socialförvaltningens mottagningsenhet.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046- 359 70 10
Beroende/skadligt bruk
Mariamottagningen Mellersta Skåne
För unga under 25 år med problem med alkohol eller andra droger. Mottagningen vänder sig även till den unges föräldrar och närstående. Hos oss kan du få kostnadsfri information, rådgivning och behandling. Mottagningen har en bred kompetens med allt från specialistläkare till kurator. För att lättast komma till oss ringer du till mottagningen eller kom på vår drop in en gång i veckan! All kontakt med oss är frivillig.
Mariamottagningen Mellersta Skåne ligger i Lund och är till för dig som bor i följande kommunerna Lund, Lomma, Kävlinge, Burlöv, Eslöv, Hörby och Höör.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-17 40 99
Beroende/skadligt bruk
SHEDO
En ideell förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, stödja drabbade och anhöriga samt arbeta intressepolitiskt och opinionsbildande för en bättre vård för dessa patientgrupper.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ätstörning/självskada
Frisk och Fri
De personer som bemannar våra olika stödkanaler utgår från den egna erfarenheten av ätstörningar. Vi lyssnar och delar med oss av våra egna lärdomar från vår tid som drabbade eller som närstående.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
Ätstörning/självskada
BUP
Till oss kommer du som är under 18 år och har behov av psykiatrisk specialistvård. Vi tar emot dig som har fått en remiss till oss från elevhälsan, ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller någon annan vårdgivare. Du kan även söka vård på egen hand genom att skicka en egen vårdbegäran via våra e-tjänster, eller kontakta vår telefonrådgivning – En väg in.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
020-51 20 20
Ätstörning/självskada
Vuxenpsykiatrimottagning ätstörning Lund
Till mottagningen kommer du som är 18 år eller äldre och som har problem med ätstörningar. Vi har även en dagsjukvård kopplad till mottagningen för dig som är 16 år eller äldre. Remissinstans.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046- 17 41 54 046-17 45 96
Ätstörning/självskada
Vuxenpsykiatrimottagning könsidentitet Lund
På könsidentitetsmottagningen träffar vi dig som har frågor som rör könsidentitet, som har en upplevelse av att ha en annan könsidentitet än den vid födelsen tilldelade och som har tankar kring att eventuellt genomgå en könsbekräftande behandling. Utredningen kan leda till att du kan ansöka om juridisk fastställelse av annan könstillhörighet.
Vi tar emot dig som är äldre än 17 år och 6 månader och är bosatt i Region Skåne, Landstinget Blekinge, södra delen av Region Halland (kommunerna Halmstad, Laholm och Hylte) samt Region Kronoberg.
Vi tar emot dig som har fått en remiss till oss från en specialistläkare i psykiatri.
Kontaktperson
Epost
Telefonnr
046-17 42 70
Sexualitet/könstillhörighet