top of page

Mottagning för inkontinens

Mer än halv en halv miljon kvinnor och män i Sverige upplever någon form av inkontinens.  Har du besvär med inkontinens eller tarm, kan du vända dig till oss på inkontinensmottagning för utredning och inkontinensbehandling.
Symtom
Vid urininkontinens är det vanligt att ha ett eller flera av följande symtom:
  • Det läcker urin i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.

  • Du behöver kissa ofta, även på natten.

  • Det läcker urin i små skvättar

  • Det läcker urin när du gör något fysiskt eller när du nyser och hostar.

Olika typer av inkontinens

 

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt. Det kan till exempel vara att du läcker urin när du hostar, nyser eller hoppar. Det kan läcka små skvättar av urin utan att du känner att du behöver kissa. Den här typen av inkontinens är vanligare hos kvinnor än män.  

Trängningsinkontinens

Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa ofta. Den här typen av inkontinens är också vanligare hos kvinnor.

Blandinkontinens

Det är vanligt att man har en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens. Det kallas för blandinkontinens. Blandinkontinens innebär att du både har svårt att hålla tätt när du anstränger dig och att du plötsligt blir kissnödig och har svårt att hålla dig. Även denna typ av inkontinens är vanligare hos kvinnor.

Överrinningsinkontinens

Överrinningsinkontinens är vanligast hos män. Det innebär att du har svårt att tömma blåsan helt. Det gör att urinblåsan i stället töjs ut. När blåsan blir överfull pressas urinen ut ur blåsan. Urinen läcker då ofta i små skvättar. Den här typen av urininkontinens kan orsaka skador på njurarna och på urinblåsan om den inte upptäcks i tid.

Behandling på inkontinensmottagning

Ingen behandling på inkontinensmottagningen botar snabbt och enkelt dina symtom. Det vi normalt rekommenderar som inkontinensbehandling eller träning är bland annat:

Bäckenbottenträning
Vid ansträngningsinkontinens kan bäckenbottenträning fungera som inkontinensbehandling genom att träna rätt muskler.

Hjälpmedel vid bäckenbottenträning
För kvinnor finns det hjälpmedel som underlättar träning/inkontinensbehandling och kan normalt köpas på apotek.

 

Att inte ha bråttom på toaletten
Genom att ta den tid du behöver för att göra dina behov kan du positivt påverka känsliga kissreflexer och på så sätt minska dina symtom.

Träning av lagom mängd dryck
Genom att tänkta över hur mycket du dricker varje dag och vad du dricker är det möjligt att positivt påverka din inkontinens. Att dricka en mängd som gör att du kissar ca två liter per dygn är ett bra riktmärke för inkontinensbehandlingen enligt Vårdguiden 1177. Att undvika kaffe och te kan också hjälpa, då dessa drycker är vätskedrivande och hjälper till att producera urin.

Var rökfri
Det är bra om du slutar röka, om du röker, eftersom rökhosta gör inkontinensen värre.

bottom of page