Övervikt
Övervikt är vanligt och så många som 50% i Sverige beräknas vara överviktiga eller ha fetma. Att ha en övervikt ökar risk för flera sjukdomar, till exempel diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och en del cancertyper.
Övervikt definieras när BMI överstiger 25, vid BMI över 30 kallas det fetma. BMI är inte alltid ett bra mått som visar en rättvis bild, då kan man istället använda sig av måttband och mäta sitt midjemått.
Nedan kan du se gränsvärden för ökad sjukdomsrisk i relation till midjemått enligt WHO
Låg risk
Midjemått <79 cm för kvinnor
Midjemått <93 cm för män
Måttlig risk
Midjemått 80-87 cm för kvinnor
Midjemått 94-101 cm för män
Hög risk
Midjemått >88 cm för kvinnor
>102 cm för män
Att lyckas förändra sina matvanor och gå ner i vikt kan göra stor skillnad för hälsan. Man räknar med att goda matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt minskar risken att drabbas av en hjärt- kärlsjukdom med mellan 30-50% och att upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med goda levnadsvanor.
Övervikt fås genom att inta ett större antal kalorier än man gör av med. Kalorier kommer framförallt från fett, kolhydrater och protein (sk makronutrienter). Du kan läsa mer om makronutrienterna här för att lära dig hur du väljer rätt. Genetik kan också spela roll i utveckling av övervikt och fetma.
5 korta råd som gör skillnad
-
Byt ut fullfeta produkter mot lättprodukter.
-
Välj fiberrika kolhydratskällor, de ger än lång mättnadskänsla.
-
Var generös med grönsaker och frukt i dina måltider, de mättar bra och ger samtidigt sparsamt med kalorier.
-
Begränsa intaget av sockersötade drycker, godis och snacks.
-
Ät regelbundet under dagen.
Glöm inte att inga livsmedel är förbjudna. För en långsiktig viktnedgång kan du äta allt men behöver begränsa ditt intag av det som ger för mycket kalorier.