top of page
Fettskola_vardcentral_lund.png

Fett

Fett är den mest energitäta makronutrienten i jämförelse med kolhydrater och protein. Fett behövs bland annat för att ta upp de fettlösliga vitaminerna, A, D, E och K och för cellers och hormoners funktion. Du rekommenderas att äta mellan 25-40% fett av ditt totala energiintag. Det finns olika typer av fett, mättat fett, enkelomättat fett och fleromättat fett.  

Mättat fett 

De flesta skulle behöva minska på intaget av mättat fett som framförallt finns i feta mejeriprodukter som ost, smör, grädde och creme fraiche eftersom det finns samband mellan risk för hjärt- och kärlsjukdomar och högt intag av mättat fett.

 

Omättat fett 

Enkelomättat och fleromättat fett kallas gemensamt för omättat fett och de flesta skulle behöva äta mer av det omättade fettet. Omättat fett finns i fet fisk, rapsolja, olivolja, avokado, nötter och kyckling. Omättat fett minskar risk för hjärt- och kärlsjukdom och bidrar till en normal nivå av kolesterol i blodet. 

Du kan enkelt avgöra vilken kvalitet fettet du har där hemma, ju hårdare fettet är i kylskåpstemperatur desto mer mättat är fettet. 

Fisk

Ät fisk och skaldjur 2-3 gånger/vecka. Fet fisk som lax och makrill är rik på omega-3 och går att ha som huvudrätt eller pålägg på smörgåsen. 

Kött och chark

Kött och chark innehåller framförallt mättat fett. Byt gärna ut kött mot fisk, kyckling eller vegetariska alternativ. 

Rapsolja

Rapsolja innehåller omättat fett och omega-3. Den tål dessutom höga temperaturer och är därmed bra att steka i. 

Olivolja

Olivolja innehåller omättat fett, ger en god smak och går bra att steka i. 

Kokosolja

Många tror att kokosolja är en hälsosam olja, tyvärr innehåller den mycket mättat fett och bör därmed användas sparsamt. 

Smör

Smör innehåller mycket mättat fett och bör bytas ut mot till exempel rapsolja och olivolja i så stor utsträckning som möjligt. 

Mejeriprodukter

Det är en god idé att byta fullfeta mejeriprodukter till magra alternativ för att minska sitt intag av mättat fett. 

bottom of page