top of page

MammaBebis

Träning efter din graviditet
Att vara aktiv efter din graviditet är den bästa investeringen för dig och din bebis. För dig som har besvär efter din graviditet eller förlossning kan få hjälp av IKLINIKs fysioterapeuter. Högkostnadskort och frikort gäller.
Viklinik_svush.png
Mamma

Så fungerar det

Bedömning

Inför varje gruppstart görs en individuell bedömning.

Individuell anpassning

Din fysioterapeut anpassar träningen utifrån din nivå.

Utvärdering

Under de veckorna som hälsoskolan pågår så  sker en kontinuerlig utvärdering av träningen och den anpassas individuellt. 

Uppföljning

Efter hälsoskolan görs en uppföljning av dess effekter. 

Vi kan hjälpa dig med bedömning och rådgivning, "Kom-igång" hjälp, gruppträning och återgång till löpning. För att delta i vår gruppträning behöver legitimerad personal bedömt det som lämpligt för dig. Nedan kan du direkt boka tid för en bedömning av en fysioterapeut.
droppe_ner_hoger_viklinik.png

Högkostnadskort och frikort gäller!

Individuell bedömning och rådgivning

Individuell bedömning och rådgivning av fysioterapeut. Besöket kan du ha fysiskt på vår klinik i Lund eller i Malmö eller via ett videobesök. 

Gruppträning

Kom och träna med andra nyblivna mammor. Detta är till för dig som varit hos oss på ett individuellt nybesök MammaBebis och kommit i gång med lättare kom igång-träning. När du börjar i grupp är olika, ofta som tidigast efter 2 månader postpartum. Vi tränar dagtid 2 ggr/veckan under 8 veckor. Träningen är anpassad efter att du nyligen varit gravid och fött barn och kommer stegras individuellt (även om vi är i grupp är det viktigt att varje specifik övning är på rätt nivå för just dig). Fokus ligger på styrka och kondition för att komma tillbaka till en icke-gravid kropp samt för att orka med vardagen som småbarnsförälder.

Efter genomgången gruppträningsperiod bokar vi in ett individuellt återbesök där vi pratar om fortsatt träning och följer upp eventuella kvarstående besvär.

Bäckensmärta eller annan smärta

Hos vissa hänger bäckensmärta kvar ett tag även efter graviditet. Eller så börjar ländryggen eller bröstryggen mola efter långa dagar av bärande och matande. Kroppen kan ibland reagera på den ökade belastningen som sker när vi helt plötsligt börjar bära, vagga eller gå med vagn mer än vad vi är vana vid. Här gäller det att se över rutiner, ergonomi samt börja aktivera och träna det som behövs för att klara av den ökade belastningen.

"Kom igång" hjälp

Det är bra att komma i gång att röra kroppen efter en graviditet. Kroppen har gått igenom mycket förändringar under först graviditeten och sedan under förlossningen (vaginalt eller kejsarsnitt) och genom träning kan vi hjälpa kroppen att återfå styrka och anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det som vi ofta börjar med är knipträning, magträning samt lätta övningar för resten av kroppen. Men det är inte alltid helt lätt att veta hur – eller på vilket sätt du ska börja att träna. Hos oss går vi tillsammans igenom ett program för att komma i gång med detta, utefter vad som passar dig bäst. Att börja med något litet är alltid grunden till att senare kunna stegra och göra träningen tyngre och mer utmanande.

Återgång till din vanliga träning

För dig som vill komma i gång med löpning igen hjälper vi gärna till.  Ta hjälp av vårt 10-veckors program där man tränar på egenhand 3 ggr/veckan och varierar raska promenader, jogging, intervaller och styrketräning. Målet är att efter 10 veckor klara att springa 30- eller 60 minuter (beroende på tidigare löparvana) smärtfritt och utan symtom från bäckenbotten.  Vi hjälper dig att individanpassa programmet så att det funkar för just dig och dina förutsättningar.

Det kan även vara återgång till annan träning som behöver trappas upp och anpassas innan du är redo att köra fullt ut. Kanske ska du tillbaka till en specifik sport?

Ansvariga fysioterapeuter

Erika_zeraidi_fysioterapeut_viklinik_vardcentral_lund.png

Erika

Fysioterapeut

Anna_hjern_fysioterapeut_iklinik_lund.jpg

Anna

Fysioterapeut

Sanna_rolf_fysioterapeut_viklinik_vardcentral_lund.png

Sanna

Fysioterapeut

bottom of page